A4-Strategie

Analyse, ambitie en agenda leidt tot actie

Strategie is “het weloverwogen stappen ondernemen om een doel te bereiken”. Het zijn de stappen die je vanaf je analyse zet om uiteindelijk tot actie te komen.

KLIK HIER VOOR DE VIDEO

Overzicht krijgen we door een situatie helder in beeld te brengen, prioriteiten te stellen, mogelijke oplossingen te bedenken en duidelijke keuzes te maken. Dat is het analytisch creatieve proces dat mij altijd boeit.

Elkaar de vraag stellen waarom de dingen verlopen zoals ze verlopen. Keuzes die later gemaakt worden, toets je uiteindelijk aan de resultaten van deze analyse. “Zijn we nu een oplossing aan het bedenken voor het vraagstuk, of zijn we een vraagstuk aan het aanpassen aan de oplossing die we al bedacht hadden?”.

Daarom is de volgorde “waarom – hoe – wat” zo ontzettend van belang. Visie zonder actie is dagdromen, actie zonder visie is een nachtmerrie.

Is de A4-strategie bijzonder? Welnee! Ik kan zo een tiental andere methodes benoemen. Het gaat helemaal niet om het instrument, het gaat om de wijze waarop je daar gestructureerd mee omgaat.


Visie zonder actie is dagdromen
Actie zonder visie is een nachtmerrie

20101125 Careo logo 320 dpi 10 cm