Formule E-team netwerkborrel

Waar netwerkborrels al niet goed voor kunnen zijn. Oog in oog staan met Stella van het Solar Team Eindhoven


20140710_15533320140710_155313Om nu te zeggen dat Stella de mooist van de klas is… nee dat zou ik niet durven maar Stella is wel de slimste van de klas, en de snelste en de zuinigste. Dit is wat Tweakers er over zegt en als Tweakers dat zegt, dan is het zo.

Volgens velen is het rijden op de openbare weg door middel van zonne-energie nog een utopie. Maar daar denken ze in Eindhoven heel anders over. Het Solar Team van de TU Eindhoven ontwikkelde namelijk een opvallende personenauto die volledig op de energie van de zon kan rijden. Ze zijn zelfs zo ver gevorderd dat ze binnenkort door de keuring van de RDW willen proberen te komen.

Een groot probleem van veel bestaande zonnewagens is dat er meestal nauwelijks passagiersruimte is en bij elektrische auto’s is het bereik weer heel matig. De Stella, zoals de zonneauto van de TU Eindhoven is genoemd, is een middenweg tussen beide voertuigen: het biedt plaats aan vier personen en is energiepositief. In plaats van dat de auto energie kost, levert het dus juist energie op. Toch kan de auto niet onbeperkt door blijven rijden en bedraagt de actieradius zo’n 600 kilometer.

Naast het buitengewoon opvallende uiterlijk van de auto werken de studenten nog aan een hoop technische snufjes in de auto, voordat de Solar World Challenge in Australië begint. Zo geeft het stuur van de Stella via haptische feedback en led-lampjes snel informatie aan de bestuurder en zijn er geen knoppen aanwezig op het dashboard.